Een gebied waarvan iedereen zegt dat het nooit in de greep is geraakt van verstedelijking en massatoerisme. Waar het gevarieerde Twentse landschap al eeuwen het beeld bepaalt. Waar geur van vers gemaaid gras warme herinneringen oproept aan lang vervlogen zomers. En waar u nog in alle rust kunt genieten van de gemoedelijke sfeer van Twente. Hebt u dat nog niet ontdekt? Dan wordt het nu de hoogste tijd!!!

Hier vindt u nog de “echte” rust en ruimte van het platteland, evenals veel prachtige afwisselende natuur met een “gouden randje”zoals het Eerder Achterbroek, een prachtig wandel- en fietsgebied, het Zandstuvebos en het in Europa zeer hoog aangeschreven unieke hoogveengebied “de Engbertsdijksvenen”, waar wandelen een bijzondere belevenis is.

Twenterand biedt de individuele toerist, maar ook groepen een ruim aanbod aan verblijfs- en recreatiemogelijkheden in een gebied met een groot aantal fiets-, wandel- en paardrijroutes.

Ook op sportief gebied worden er veel evenementen georganiseerd, dus…..kom en beleef het “Pure” van “Twenterand”!

Brinkdorp Den Ham

Brinkdorp Den Ham is misschien wel het mooiste dorp in Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van Twente, het Vechtdal en Salland kunnen bezoekers en bewoners volop genieten van een bijzondere groene omgeving.

Den Ham ligt in het waardevolle cultuurlandschap Vecht en Regge. Aan de noordkant grenst het dorp aan het bijzondere eeuwenoude natuurgebied “Eerder Achterbroek”, met bossen, heide, waterpartijen en zandverstuivingen. Fiets- en wandelroutes rijgen deze streken moeiteloos en naadloos aaneen.

De Brink in Den Ham is een unieke plek. De geschiedenis is er nog tastbaar aanwezig. Al was het alleen al door de Hammer toren, die in de 15e eeuw werd gebouwd. Maar wie de tijd neemt voor een kopje koffie of een ijsje, ziet ook voor zich hoe vroeger op dit centrale plein van het dorp, de handel werd bedreven. Op de markt, de kermis en in de herbergen. De rustgevende uitstraling van de Brink maakt dat toeristen en dorpsbewoners er graag vertoeven.

Natuurlijk is er in de loop van de jaren heel veel veranderd. Maar de unieke sfeer van het dorp is gebleven. De Brink met haar fraaie bomen en de muziektent is nog altijd het decor van talloze evenementen, zoals de 4 Hammer Brinkdagen met vlooienmarkten en braderie in de zomermaanden, de midzomeravond met muziek en cultuur en natuurlijk in december het Historisch Schouwspel met Wintermarkt. Bij dit unieke evenement kunnen de duizenden bezoekers meemaken hoe ruim 200 “Hammenaren” de geschiedenis van dorp en streek uitbeelden in historische kostuums. Daarbij wordt de dorpskern omgetoverd tot de oude straten van weleer met een sfeervolle wintermarkt.

Door de vele overnachtingsmogelijkheden is er volop keuze om uw vakantie in dit dorp door te brengen. Tot ziens in Brinkdorp Den Ham!

Vroomshoop Winkelhart van Twenterand

Vroomshoop heeft haar ontstaan te danken aan de kanalen die eertijds zijn gegraven. Dit gebeurde zo rond 1850 toen het Overijssels kanaal handmatig werd uitgegraven van Almelo naar Zwolle. Dit werd het Zwolse kanaal.In totaal kwamen er zes sluizen, waarvan Sluis V in Vroomshoop werd gebouwd. In 1855 was het kanaal gereed en een jaar later was ook het kanaal van Vroomshoop naar Coevorden bevaarbaar.( Almelo-De Haandrik.)

Op deze plaats en rondom het Separatiepunt (daar waar de kanalen zich opsplitsen richting Coevorden en Almelo), is in 1859 Vroomshoop ontstaan. Voor Vroomshoop, als toenmalig veendorp waren de kanalen van levensbelang voor het afvoeren van turf. De populatie, van vooral veenarbeiders, nam dan ook sterk toe. Toen er rond 1880 een einde kwam aan de ontginning van het veen kwam de landbouw in opmars. De kanalen werden toen volop benut voor het vervoer van landbouwproducten. Nu is het Zwolse kanaal niet meer bevaarbaar. Het Kanaal Almelo-De Haandrik is uitgediept en geschikt gemaakt voor schepen tot 700 ton. Ook de pleziervaart is in opmars en vindt een idyllische ankerplaats in het Separatiepunt bij de Grote Puntbrug. Op initiatief van de zeer actieve stichting “Levend Vroomshoop” vond in oktober 2014 de onthulling van het cultuur-historisch monument Sluis V plaats aan het Zwolsekanaal in Vroomshoop. Dit monument herinnert aan de oorsprong van het kanaaldorp, nu ruim 155 jaar geleden. Sluis V is hierdoor met behulp van oude sluisdeuren uit Utrecht met daartussen een met stenen vorm gegeven boot aan de vergetelheid ontrukt

Lintdorp Vriezenveen

Vriezenveen, of zoals de bewoners zelf zeggen “Vjenne”, is na 1364 ontstaan in de tijd dat er veel veen gewonnen werd. Het bijzondere, deels nog levende hoogveencomplex “Engbertsdijksvenen” met zijn zeldzame flora en fauna herinnert hier nog aan. Neem ook eens een kijkje in het Veenmuseum “Vriezenveenseveld”.

Heel bijzonder waren de handelsbetrekkingen tussen de inwoners van Vriezenveen (Rusluie) met het Russische Sint Petersburg in de periode 1720 tot 1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveners compagnieën, handelshuizen en winkels gesticht in Sint Petersburg. Na herinrichting van het Historisch Museum is er d.m.v. multimedia en bijzondere visuele beleving nog veel informatie over deze periode te zien.

In 1905 was er een grote brand in Vriezenveen, meer dan tweehonderd huizen, merendeels in de houten en/of hout-stenen boerenstijl gingen in vlammen op. De rijkere boerderijen en Rusluie-huizen bleken beter bestand tegen het vuur en staan er tot op de dag van vandaag nog. De bekendste hiervan is de “Peddemors” boerderij.

Aan de westkant van het lintdorp staat de “Leemansmolen”, een 19e eeuwse windkorenmolen.

Nu kenmerkt het dorp zich door een 6,2 km. lange dorpsstraat met in de kern een royaal winkelaanbod en uitnodigende terrasjes.

Er zijn diverse musea te vinden die stuk voor stuk een bezoekje waard zijn. Het vakantieseizoen wordt jaarlijks in augustus afgesloten met een attractieve boerenmarkt, die veel bezoekers trekt.

Westerhaar-Vriezenveensewijk

Een mooie kern binnen de gemeente Twenterand is Westerhaar-Vriezenveensewijk. De historie van het Twentse tweelingdorp begint aan het einde van de 19e eeuw, een tijd waarin vele veenarbeiders zich vestigden in het dorp en er grootschalige vervening plaatsvond.

Er is zoveel te vertellen over dit prachtige dorp, maar komt u gewoon eens kijken in Westerhaar. Er zijn in de omgeving van Westerhaar mogelijkheden om te zwemmen, u kunt een bezoekje brengen aan het Veenmuseum of een wandeling of fietstochtje maken door de Engbertsdijksvenen.